Yangın bapsı, bir binada yangın simultane kullanılan bir asayiş önlemidir. Genellikle yangın merdivenlerinde, ivedili çıkış noktalarında yahut yangınla uğraş ekipmanlarının bulunmuş olduğu odalarda bulunur. Yangın kapıları yangına dayanıklı malzemelerden mamultır ve yangın esnasında alevlerin ve tütünın yayılmasını engellemeye yardımcı evet.
Türkiye’bile yöresel yönetmeliklere için hangi strüktürlarda yangın kapısı içmek zorunludur bakacak olursak;
Antrparantez, astım ve bronşit üzere teneffüs yolu hastalıklarıyla birliklı olan esrar solunmasını önleyerek çevrenin korunmasına da yardımcı olurlar.
Aynı şekilde kapı fitillerinin hala kötü sızdırmaz olduklarını tertipli kontroller ile denetlemek ve kritik etmek bileğerlidir.
Firmaların genel olarak uygulama yöntemi; Apartmanların Akak Odası kısımlarından birer yangın merdiveni kapısı hevesliarak; aşağıda mevcut Garaj yerine iniş dâhilin Demirden merdiven imalatı yapmaktadırlar.
Yangın Bapları tercihe bakılırsa; 60, 90 ve 120 zaman yangın dayanımı seçenekleriyle imal edilebilir. Üretim aşamasında kullanılan taş yünü rakamı ve kalitesi, yangın kapısının en asıl kalite ve sağlamlamlık standartlarından biridir.
Uygulamalarında kanatlardan biri durağan diğeri hareketlidir. çakılı kanada alt üst sürgü ve peş kısım uygulandığı gibi, dikey panik amerikan bar uygulanarak her dü kanadın da aynı anda açılması sağlamlanarak henüz okkalı insanoğlunun intikaline yada tahliyesine olanak verir.
Yangın bapları, yangına dayanıklı özelliklere iye olarak mutasavvertır ve yangın esnasında yangının başka bölgelere yayılmasını önleyerek, insanoğluın emniyetli bir şekilde binayı ayrılma etmelerini sağlamlar.
Yangın Bapsı, müstacel durumlarda bünyedan emniyetli bir şekilde tahliye olanakı sağlayıcı, kanunlarla mecburi hale getirilmiş ve beniâdem hayatını esas saha, örgüların en önemli unsurlarından biridir.
Yangın bapsı nite hizmet binalmalıdır? Yangın kapıları tertipli bakım gerektirir. Bakım, yangın kapkaloriın işçiliklevselliğini ve yangın dayanıklılığını getirmek muhtevain önemlidir. Yangın kapısının periyodik olarak denetçi edilmesi, bapnın namuslu bir şekilde kapanıp kapanmadığının, menteşelerinin oturaklı bulunduğunun, sızdırmazlık fitillerinin münasip bulunduğunun ve kilit mekanizmasının çkızılıştığının denetleme edilmesini dâhilerir. Hatta, yangın bapsı üzerindeki etiketlerin ve işaretlerin okunabilir olması gerekmektedir.
Yangın kapısı imalatında yönetmelik gereği uyulması gereken kalite standartları bulunmaktadır. Bunlardan en önemlileri; yangın kapılarında kullanılan malzemelerin olası bir yangın esnasında güç ve varlık kaybını önlemek amacı ile 120 dakika süresince faziletli ısı ve yangına dayanıklı olarak üretilmek zorunda olması, yangın kapılarının çıkış tarafüne dosdoğru panik pas kolu bulunmasıdır.
Çift kanatlı yangın bapsı da binadaki tüm insanların en hızlı ve esenlıklı şekilde binadan ayrılmalarını süratlendirmek gayesiyle üretilmekte, monte edilmekte ve kullanılmaktadır.
Eğer bir bapnın yangına peklik konusunda bir belgesi yoksa bu durumda bu baplar genel olarak evgin çıkış bapsı namına bina defa aralarındaki merdiven geçişlerinde kullanılmaktadır. Bu tip kapılar görünüm olarak yangın Yangın Merdiveni Kapısı kapısı ile aynı olsa da özellikleri genel olarak değişikdır. Tercihe için bâtınkuruluşsı ve kullanılan sac sözınlığı standarttan henüz rafine kullanılarak maliyet düşürülmekte ve yangın kapısının hediyeı henüz buna rabıtalı olarak henüz ehven olmaktadır.
Bu doğrultuda talih de iş veren mühendisler tarafından belirlenen yangın yönetmeliğine şık bir şekilde yangın Merdiveni kapısı üretilmelidir.